Skip to content

Nieuw koekje voor Amsterdam: het Eberhardje

Amsterdam krijgt een eigen koekje: het Eberhardje. Met de aankoop van het koekje, dat bedacht is als eerbetoon aan de vorig jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan, steun je een goed doel.

Het Eberhardje is een hartvormig roomboterkoekje met een vleugje vanille. In het midden staan de drie Andreaskruisen van de stad.

Résalieke Vlieger bedacht het koekje vlak na het overlijden van Van der Laan. Ze wilde graag iets doen met het gevoel van saamhorigheid dat er toen heerste, en met de boodschap die de oud-burgemeester meegaf: ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.’

“Het kan soms heel simpel zijn. Ik bedacht het koekje ‘s nachts in bed. Een koekje bij de koffie is vaak het eerste contact en het verbindt mensen. Hoe gaaf zou het zijn als toeristen op bezoek komen en een Eberhardje bij de koffie krijgen, met die boodschap van respect voor elkaar en de stad.”

Het bleef enige tijd bij een idee, maar toen Vlieger in Het Parool las over de Vrijheidsmaaltijd voor 500 ‘lieve Amsterdammers’ wilde ze haar koekje per se daar serveren. Toen ging het snel. In drie weken regelden zij en bakker Nico Meijles dat de Eberhardjes zaterdag voor het eerst bij de Vrijheidsmaaltijd onder de bogen van het Rijksmuseum te proeven zijn.

Meijles, eigenaar van Holtkamp, vond het direct een mooi idee om iets dierbaars en laagdrempeligs te creëren voor Amsterdam. Het recept heeft bakker Cees Holtkamp bedacht op basis van een oud recept voor een roomboterkoekje dat Holkamp op school had geleerd. Vlieger: “Eet het met mate, want het koekje bevat 30 procent roomboter. Het is wel superlekker.”

Vlieger wist direct dat het koekje de vorm van een hartje moest krijgen, en iets Amsterdams. “Het -hart zit al in de naam Eberhard, en een hartje toont liefde voor de stad. In eerste instantie wilde ze het een Eberhartje met een t noemen, maar na overleg met weduwe Femke van der Laan werd het een Eberhardje met een d.

Proeven
Nog heel even geduld, vanaf zondag zijn de Eberhardjes te koop bij bakkerij Holtkamp aan de Vijzelgracht. Vanaf dan krijg je ze ook bij de koffie in de cafés van het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum en het museumcafé Mokum. Meijles en Vlieger zijn druk in overleg met andere verkoopplekken.

Met het eten van de Eberhardjes steun je ook nog eens een goed doel. Van elke kilo verkochte koekjes gaat 2,50 euro naar de stichting ‘Eberhard voor Amsterdam’. Die gaat laagdrempelige activiteiten financieren om mensen in Amsterdam te verbinden, bijvoorbeeld buurtmaaltijden.