Het Parool, 30 juni 2020
Terwijl een kwart van de Nederlanders angstiger, somberder of eenzamer is in deze coronatijd, rust er nog altijd een taboe op dit onderwerp. Een campagne voor Amsterdamse jongeren kaart dit aan.

Ook al zijn de coronamaatregelen inmiddels flink versoepeld, veel mensen worstelen ook nu nog met negatieve gevoelens als gevolg van de afgelopen periode. Om precies te zijn een kwart tot een derde van de Nederlanders, blijkt uit een onderzoek van het RIVM en de GGD. “De drempel om erover te praten of om hulp te zoeken is helaas voor veel mensen nog steeds hoog,” zegt wethouder Simone Kukenheim (Zorg).
En dus is ‘Praat erover’ de boodschap van een nieuwe campagne van de gemeente en Thrive Amsterdam, een platform dat de mentale gezondheid van Amsterdammers wil bevorderen. Kukenheim: “Als het gaat om fysieke gezondheid, zoals een gebroken been, zijn mensen daar heel open over. Als het gaat om je mentale gezondheid heerst er helaas een taboe.” Op de corona.thriveamsterdam.nl staan behalve vlogs van jongeren dan ook tips voor jonge mensen die worstelen met lichte mentale problemen.
Orthopedagoog Levi van Dam doet voor de UvA en het RIVM onderzoek naar de gevolgen van de coronamaatregelen voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar. “Zij zouden nu de wereld in moeten gaan en veel contact met anderen hebben om een eigen identiteit te vormen. Dat ligt door corona stil en dat is ingewikkeld.”
Lees verder (Het Parool, 30 juni 2020).